Guaita, Fernando

Teknikk
Malerier, skulpturer

Artist statement

Åpent lørdag 26.9. og søndag 27.9. 12-17

Besøksadresse
Steinkjellergaten 2
5003 Bergen

Kontakt
E-postadresse: fernando.guaita.rodenas@gmail.com
Web: https://www.facebook.com/fernandoguaitarodenas/

CV

Fernando Guaita er en spansk skulptør og billedkunstner med ateliér og galleri i Steinkjellergaten 2. Han har vært innehaver av Galleri Casa Fernando som lå i Nikolaikirkealmenningen og senere i Finnegaarden i Bergen. Han har gjordt seg bemerket med sine spesielle design av smykker og skulpturer i gull men etterhvert også med malerier.

UTDANNELSE
Sigurd Homstvedt A/S i Bergen
Svennebrev 1972
Mesterbrev 1975

UTSTILLINGER
2020 Atelier og galleri i Steinkjellergaten 2
2019 Separatutstilling Kunsthuset Wendelboe, Bergen
1990-2015 Galleri i Alfaz del Pi, Spania
1982-1985 Casa Fernando, Eget galleri i Finnegaarden, Bergen
1975-85 Casa Fernando, atelier/galleri i Nikolaikirkealmenningen
1977-79 Private utstillinger
1979 Oslo, Norge
1980 Molde, Norge
1981 Festspillutstilling, Festspillene i Bergen
1981 Benidorm, Spania
1981 Måløy, Norge
1983 Bergen, Norge
1984 Svolvær Lofoten, Norge

Fernando Guaita studerte musikk i sine ungdomsår, først i Valencia og deretter Madrid. Han kom til Bergen i 1968 som saksofonist i et orkester fra Madrid og turnerte i hele landet med konserter i blant annet i Oslo og i Stjernesalen i Bergen. Han giftet seg og ble værende i Bergen. I 1972 begynte han å studere til gullsmed hos Sigurd Homstvedt A/S i Bergen. Etter syv år fikk han fagbrev og mesterbrev og startet galleri og atelier Casa Fernando på Nikolaikirkealmenningen. Her stilte han ut sine egne smykker, malerier og skulpturer.

På oppfordring fra filosofen Arild Haaland ble det arrangert en utstilling av Fernandos skulpturer på Universitetet i Bergen. På åttitallet fulgte ulike utstillinger i Måløy, Oslo, Molde med en kolleksjon som blant annet inneholdt erotiske malerier. Direktøren for Kunstforeningen i Kristiansund mente at dette var ”for sterk kost for nordmenn flest”. Reaksjonen fra byens nyfeminister kom umiddelbart, og dagen etter fikk de bildene stilt ut på hotellet som lå rett foran kunstforeningen. På nittitallet hadde han utstilling i Finnegaarden i Bergen hvor han også åpnet et nytt atelier og galleri.

Etter en tid flyttet han tilbake til Spania hvor han i samarbeid med INEM (Institucion Estatal de España) åpnet en gullsmedskole i Valencia. I denne perioden fulgte utstillinger blant annet i Alfaz del Pi, i Calpe, Benidorm, Alicante, Valencia, Carabanchel/Madrid, Requena og Cuenca. I Alfaz del Pi åpnet han atelier og galleri med egne smykker og malerier.

Atelier og galleri i Steinkjellergaten 2
Conquistador, erobreren. Syntetisk leire
Tribute to Munch, akryl på lerret
Harald Sæverud, akryl på lerret